Este indepartarea intregului fir de par, incluzand partea ce se afla sub piele. Epilarea cu ceara, cu zahar, cu ata, cu IPL, cu laser, cu penseta, cu epilatorul electric.
Afecteaza partea parului aflat deasupra pielii. Cea mai comuna forma de depilare este raderea.
O alta optiune populara este utilizarea cremelor depilatoare, care actioneaza prin ruperea puntilor bisulfidice ce leaga lanturile de proteine ce confera parului rezistenta sa, ceea ce conduce la dezintegrarea parului.
Distrugerea permanenta a parului si protejarea simultana a tesutului inconjurator este o sarcina dificila.
Barbatii ce trec prin aceasta procedura resimt un disconfort mai mare decat femeile, din cauza ca parul corporal masculin este in general mai gros decat cel feminin.
Indicatii pentru foto-epilare :
- cosmetice
- hipetricoza
- hirsutism
- pseudo-foliculita cauzata de fire de par crescute in piele, cel mai frecvent in zona liniei bikini sau pe picoare la femei, dar si la pacientii de culoare – bubite de la barbierit.
Pierderea completa a parului se refera la o lipsa a parului ce recreste – o reducere semnificativa in numarul de fire recrescute pana la zero.
Este necesar a face o distinctie intre pierdere a parului ( epilare ) permanenta si cea completa. Pierderea completa a parului poate fi atat temporara cat si permanenta.
Reducerea temporara a parului este definita ca o intarzire in cresterea parului, care se mentine de obicei intre 1 si 3 luni, in concordanta cu inducerea fazei telogen.
Reducerea permanenta se refera la o reducere semnificativa in numarul de fire de par terminale dupa o sedinta de tratament, care este stabila pentru o perioada de timp mai lunga decat cea a unui ciclu complet de crestere a foliculului de par in orice zona a corpului.